Σχετικά με Εμάς

 

Το εργαστήρι μας γεννήθηκε το 2008 ύστερα από μια μακρά εσωτερική διεργασία που λειτουργούσε αθόρυβα όσο χρόνια δουλεύαμε στην πόλη. Εκεί, ανήκοντας στην γενιά που έζησε περισσότερο από κάθε άλλη τον καλπασμό της τεχνολογίας, χρησιμοποιούσαμε  βιομηχανικά προϊόντα που δεν καταλαβαίναμε  την σύνθεσή τους . Υπήρξαμε για χρόνια  θύματα της διαφήμισης για τις "εξαιρετικές" ιδιότητες, την "πρακτική" συσκευασία και την "συμφέρουσα"  τιμή τους. Τα απλά προϊόντα της  γης που μας έμαθαν οι πρόγονοί μας τα ξεχάσαμε, όχι επειδή δεν τα εκτιμούσαμε αλλά επειδή δεν είχαμε ποτέ τον χρόνο να ασχοληθούμε σε βάθος τι ακριβώς τρώμε ή βάζουμε στο δέρμα μας.  

Σήμερα επιλέγουμε.

Παράγουμε το παλιό σαπούνι με το οποίο μεγαλώσαμε.

 


Η φιλοσοφία μας 

Περισσότερη εκτίμηση στον Πλανήτη Γη!

 

Το εργαστήρι στην Αρκαδία  αντιπροσωπεύει μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που έχουμε για τις μικρές κοινωνίες στις οποίες στηρίχτηκε για χρόνια η οικονομία της χώρας μας. 

Η Ελλάδα πάντα ήταν ένα μικρό «σχήμα» και το μικρό είναι όμορφο.

Οικονομικοί πυλώνες της η οικογένεια, η κοινότητα, ο μικρός κλήρος, το κοπάδι, το μαγαζάκι συνταίριαζαν με το γεωφυσικό της τοπίο, τους μετρημένους κάμπους, τα νησάκια, ένα μικρό λιβάδι πάνω σε ψηλά βουνά...

Συνδυάζοντας τον εξοπλισμό που μας προσφέρει η τελευταία τεχνολογία μεγαλυτέρων «σχημάτων» με την παράδοση και προσαρμόζοντάς την χωρίς να αλοιώνουμε την ταυτότητά της, στις σύγχρονες ανάγκες του αθρώπου και δεν χρησιμοποιώ την λέξη καταναλωτή γιατί δεν στοχεύουμε σε αυτόν αλλά στον μετρημένο πελάτη, εμμένουμε σε μια θεμελιώδη αρχή:  ως παραγωγοί  πρέπει να στοχεύουμε στο μακρύ μέλλον προσέχοντας ο βιοπορισμός να συμβαδίζει με την αειφόρο ανάπτυξη.

Βασική αρχή της αειφορίας είναι η οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου να σέβεται το περιβάλλον και την βιωσιμότητα. Η βιωσιμότητα προϋποθέτει ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίο ανανεώνονται, διαφορετικά έχουμε περιβαλλοντική υποβάθμιση.

 Αυτός είναι ο λόγος που τα προϊόντα μνας δεν στοχεύουν στο να διαμορφώσουν έναν καταναλωτή που θα αγοράζει συνεχώς αλλά έναν μετρημένο αγοραστή που γνωρίζει το περιβαλλοντογικό κόστος του αγαθού που αγοράζει.

Θέλουμε να παράγουμε ωφέλιμα αγαθά όχι περιτά προϊόντα.

Το σαπούνι συγκαταλέγεται στα βασικότερα είδη επιβίωσης, είναι αποτέλεσμα χημείας αλλά όχι χημικό προϊόν. Στην οικοτεχνία παράγεται από το περίσσευμα της ελαιοπαραγωγής και με την άθερμη μέθοδο δεν έχει κανένα απόβλητο ούτε κατά την σαπωνοποίησή του ούτε κατά την χρήση του μιας και είναι 100% βιοδιασπώμενο. Το ενεργειακό αποτύπωμα είναι μηδενικό γιατί χρειάζεται μόνο μια ....κατσαρόλα. Το ίδιο ισχύει και για τα  προϊόντα από το πρόβειο μαλλί και της μέλισσσας τα οποία  αποτελούν μέρος της αρκαδικής παραγωγής.

Αυτό είναι όλο το σχέδιο: να μπορέσουμε σαν παραγωγοί, οικοτέχνες, αγρότες να περιφρουρήσουμε το μικρό σχήμα γιατί μας εξασφαλίζει  την ανεξαρτησία μας πρώτα σαν άτομα μετά σαν χώρα.

 

 

 

 

 

 


Οι χρήστες μας

 

Στην αρχή χρειάστηκε πολύ κόπος για να πείσουμε τους ανθρώπους ότι το παραδοσιακό σαπούνι είναι καλύτερο από το «κρεμοσάπουνο», το «σαμπού», το «2 σε 1» και ότι είναι βασικό οι ατμοί που εισπνεόνται στον μπάνιο ιδίως τον χειμώνα, να μην αναδύουν κανένα συνθετικό άρωμα, αλλιώς χημικό!

Χρειάστηκε να διευκρινίσουμε με μεγάλη μας έκπληξη, ότι το τρίμμα σαπούνι για το πλυντήριο ΔΕΝ τοποθετείται μαζί με το απορρυπαντικό γιατί  είναι ΣΑΠΟΫΝΙ και ότι το σαπούνι καθαρίζει πολύ καλά χωρίς να βομβαρδίζει τις ίνες των ρούχων με χημικά που θα απορροφήσει στην συνέχεια το δέρμα μας.

Σήμερα μπορώ να πω ότι ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί. Ξεχωρίζει το σαπούνι από το απορρυπαντικό και έχει μεγαλύτερη υπομονή καταβάλλοντας περισσότερο χρόνο και λίγο παραπάνω κόπο προκειμένου να σωθεί από τις διάφορες αλλεργίες και αρρώστειες που  έπεσαν πάνω του.

Εκτός από τις γιαγιάδες που πάντα παίρνουν το σαπούνι  στα χέρια τους και το μυρίζουν λέγοντας « αυτό το ξέρω παιδάκι μου,,,,είναι φάρμακο...και δεν μου λες πόσο το δίνεις;», έχουμε νεαρές μητέρες που νοιάζονται για τα παιδιά τους, διάφορους ψαγμένους που ψάχνουν τα πάντα, από σπόρους μέχρι  ρούχα από οικολογικό  βαμβάκι και καλά κάνουν οι άνθρωποι γιατί από παντού μας κατατρέχουν, επίσης και αυτό είναι μια νίκη, ανθρώπους κανονικούς που σιγά- σιγά επιστρέφουν στα παραδοσιακά, τα μεσογειακά, τα αυθεντικά, όχι από μόδα αλλά από κούραση για τα άλλα που τους αφαιρούν λεφτά και χρόνια.

 στην εκπομπή  "Μένουμε Ελλάδα"  18.02.2015

 

 Ολο και πιο πολλοί είναι αυτοί οι τελευταίοι επαναπατριζόμενοι της υγείας  και χαίρομαι πολύ γι αυτό. Συγχρόνως, όλοι αντιλαμβανόμαστε το οικονομικό όφελος που προκύπτει  από την χρήση του σαπουνιού το οποίο τι κάνει; Πληρεί μια και μοναδική αλλά αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου: την ανάγκη για καθαριότητα. Τόσο του σώματος όσο και των ρούχων και του χώρου. Μια είναι!  Η καταναλωτική νοοτροπία διέσπασε μια ανάγκη σε πολλές και ειδικές με στόχο το κέρδος. Ετσι έχουμε από την μια το σαπούνι και από την άλλη μια φρενίτιδα αρωματισμένων προϊόντων το κάθε ένα για κάτι άλλο.....για το πρόσωπο, το κορμί, τα μαλλιά, τα χέρια, την ευαίσθητη περιοχή  και βέβαια άλλα για τα άσπρα άλλα για τα χρωματιστά, για τα ευαίσθητα, για το πάτωμα, για τα μπάνια, για τα πιάτα και πάει λέγοντας  .....χρήματα, χρήματα, εργοστάσια,  περίεργες αρρώστειες, γιατροί, φάρμακα... μια οικονομική δομή βασισμένη σε μια φούσκα που έκασε για να πεταχτεί απ΄μέσα η οικονομική κρίση!

Προτείνω πριν αγοράσεις ΣΚΕΨΟΥ ΑΝ ΤΟ ΧΡΕΙΆΖΕΣΑΙ. Τι θυσιάζεις και τι θυσιάζεται γενικότερα για να το αποκτήσεις....

Farmers republic Ιανουάριος 2014

 



Επαφή

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Λεβίδι
Αρκαδία
22002


27960 22489



Χειροποίητο Σαπούνι από Αγνό Παρθένο Ελαιόλαδο της γης μας. Προϊόντα της μέλισσας και από το προβατάκι.

Σεμινάριο σαπωνοποίησης για αρχαρίους

Πώς φτιάχνουμε το δικό μας σαπούνι;




Διάβασε τι έγραψαν για το σαπουνάκι Της Ελιάς!

 
 
 
 
 
 

news.gr

Ελεύθερος τύπος

Μένουμε Ελλάδα

 

 

 


Οπου δεις αυτή την Ελίτσα είμαστε εμές!


Εκθεση του Γ.Χ.Κ

Ποιότητα εξαιρετική. Μηδέν αλκάλι!


Το στάντ μας για χονδρική πώληση. Περιέχει 6 σαπούνια στο κουτάκι τους.